Hogyan döntsem el, melyik a biztonságos étrend-kiegészítő?



Az életünket domináló, a nap minden percében ránk zúduló online információ kavalkádban egyre nehezebb eligazodni, ha valós híreket és valóban hiteles információkat szeretnénk kapni az élet bármely területén. Nincs ez másképp az egészséges életmód iránt érdeklődő laikusokkal sem. Egy világjárvány idején egyre több ember tudatosan szeretné erősíteni a szervezetét, és ehhez keres hatékony és egészséges megoldásokat. Ennek egyik módja az étrend-kiegészítők széles palettája, de mint kiderült, nem könnyű eldönteni mit szabad, érdemes megvásárolni. Lássuk, melyek azok a nagyon fontos szempontok, amely alapján nagy biztonsággal választhatunk valóban biztonságos, hatékony, és jó ár-érték aránnyal rendelkező termékeket.


Mire figyeljünk első sorban, ha egy étrend-kiegészítőt le akarunk ellenőrizni?


1/ OGYÉI-notifikáció

A Magyarországon forgalmazott termékeket az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) által notifikáltatni kell. Mit jelent ez? Ez egy olyan regisztrálás, amely során a gyártó vagy forgalmazó egy komplex dokumentációt küld be a hatóságnak.

Mit tartalmaz ez a dokumentáció? Gyártmánylapot, pontos gyártási technológiát, komplex összetételt, minden összetevőnek a származását és laboratóriumi analitikai bizonyítványát (COA), amely szerint nem tartalmaz toxikus anyagokat vagy patogén baktérium törzseket és gombákat.

Tartalmazza a szigorú előírásoknak megfelelő, a receptúrát alkotó összetevőket mennyiségi csökkenő sorrendben, a használati utasítást, tárolási feltételeket, forgalmazó adatait, lejárati dátumot és szükség esetén figyelmeztető szövegeket is feltüntető termékcímke és doboz nyomdai befotózott képeit is.


2/ Csak interneten lehet megvásárolni vagy komoly drogéria láncok, bioboltok és gyógyszertárak is forgalmazzák a kiszemelt étrend-kiegészítőt?
Ezeket a notifikációs adatokat vizsgálja az OGYÉI, az összetételt pedig szúrópróbaszerűen a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal). Ha valamit nem találnak rendben, azt azonnal levetetik országos szinten minden polcról és súlyos büntetés vár a gyártóra vagy forgalmazóra.

Tehát elmondhatjuk, hogy azok a termékek, amelyek rendelkeznek OGYÉI notifikációs számmal és a drogériák, bioboltok polcaira is ki vannak téve, a hatóságok reflektor fényében vannak, nagy eséllyel megfelelnek az előírásoknak.

Ha a gyártó MÉKISZ (Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete) tag, nagyobb eséllyel felel meg a termék a nagyon szigorú előírásoknak.
Amennyiben viszont az étrend-kiegészítőt a gyógyszertárak is forgalmazhatják, azt jelenti, hogy a gyógyszer nagykereskedés, ami ellátja a gyógyszertárakat, mielőtt forgalmazná a termékeket, aláveti egy szigorú minőség-ellenőrzési vizsgálatnak. Ez a vizsgálat úgy az összetevőket, mint a jelöléseket is vizsgálja, hogy az semmi megtévesztőt ne tartalmazzon, ami félrevezetheti a fogyasztót! Ezért azok a termékek, amelyek szerepelnek a gyógyszertárak által is forgalmazható termékek belső, biztonsági listáján, azokat nagy valószínűséggel nyugodtan használhatjuk.


3/ NRV – trükkök, csúsztatások
Az *NRV a felnőtteknek ajánlott napi adagolást jelenti. Az OGYÉI honlapján ez szerepel minden vitaminra és ásványi anyagra vonatkoztatva. Kötelezően fel kell tüntetni minden legálisan forgalmazott termék címkéjén és dobozán is!
Ugyanakkor az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) is megjelöli, hogy bizonyos vitaminoknak és ásványi anyagoknak mi a felső biztonságos napi adagolása. Ez is szerepel az OGYÉI honlapján.

Mégis miből adódik a probléma? Az EFSA megengedi, hogy egy vitamin vagy ásványi anyag összetevő esetében az NRV (ajánlott napi adagolás) mennyiségének már 15%-a esetében fel lehessen tüntetni, mint vitamin vagy ásványi anyag forrást! Lássuk be, ez elenyésző mennyiség! Ezt használja ki a multi-vitaminokat gyártó cégek nagy többsége.
Sok gyártó vissza is él ezzel, arra alapoz, hogy egy laikus az NRV-re aztán végképp nem figyel, mert nem elég tudatos, és így viszont olcsó gyártással képes nagyon piacképes árakon értékesíteni étrend-kiegészítőket, de azok gyakorlatilag hatástalanok. Ezzel viszont tönkre is teszik a nagy hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítőket gyártó becsületes cégeket!


Tehát ne csak arra figyeljünk, mi mindent tartalmaz egy termék, hanem a kötelezően feltüntetendő napi ajánlott adagoláshoz (NRV) képest hány százalékot tartalmaz annak a bizonyos összetevőnek a napi adagja! Mert különben adott esetben az olcsónak tűnő termék lehet a legdrágább!!! Tehát nem mindig az az olcsó, amit akciós áron kínálnak!

Egy becsületes szakmai fejlesztő, gyártó viszont fiziológiás adagot használ minden összetevőből. Mit jelent ez? Olyan mennyiséget vitaminokból, ásványi anyagokból, ami már képes változást okozni, és jótékonyan, érdemben hatni és segíteni a szervezet normál működését!

Az EFSA némely standardizált növényi kivonat esetén csak akkor engedélyez egészségügyi állítást (health claim), ha az a kivonat megfelelő töménységű és a szükséges mennyiségben szerepel a receptúrában! Tehát igenis számít a minőség és a mennyiség, nem csak az ár!

Lássunk egy példát:
Mondjuk egy D3-Vitamint, ami 400 „IU” vagy „NE” (mindkettő nemzetközi egységet jelent) mennyiséget tartalmaz, ha 30 darabos, és mondjuk csak 1.900 Ft akciós áron árulják, nagy valószínűséggel azt fogod megvenni a látszólag alacsonyabb ára miatt.
Ha mellette a polcon egy 4000 „IU” vagy „NE” ugyancsak 30 darabos D3-vitamin mennyiséget tartalmazó terméket látsz, és az tízszeres hatóanyag mennyiséget tartalmaz, akkor az árat is aszerint vizsgáld!
Ha féláron van az akciósnak tűnő, akkor is a hatóanyag tartalom szempontjából, ötször drágább, mint amit olcsóbbnak gondoltál!

Majdnem biztos, hogy az akciós sokszor a drágább ár-érték arányban! Arról nem beszélve, hogy egy világjárvány idején a sokkal magasabb D3 és C-vitamin bevitel ajánlott.

Amennyiben egy termék több, egymás hatását szinergikusan erősítő komplex összetevőt is tartalmaz, az nem összehasonlítható sem hatásban, sem árban egy sima vitaminkészítménnyel.


Reméljük, tudtunk segíteni, hogy nagyobb biztonsággal el tudj igazodni az étrend-kiegészítők világában, és hatékonyan támogasd a szervezeted normál működését. Egészségedre, szépülésedre!


Hírdetés


Az alábbi céllal fejlesztettük komplex, magas hatóanyag tartalmú professzionális receptúráinkat:

SALAKTALANÍTÁS * VASTAGBÉL TISZTÍTÁS

EPE-, VESE-, MÁJMÉREGTELENÍTÉS, REGENERÁLÁS * JÓ ZSÍRANYAGCSERE

JÓ EMÉSZTÉS * ENZIMEK

ZSÍRÉGETŐ, ENYHE VÍZHAJTÓ GYÓGYTEÁK NARANCSBŐR ESETÉN IS

PREBIOTIKUS HATÁSÚ NÖVÉNYI ROSTOK

MIKROBIOM, BÉLFLÓRA PÓTLÁS ÉLŐFLÓRÁVAL

IMMUNERŐSÍTÉS

FOGYÓKÚRA * GYORS ANYAGCSERE * NORMÁL PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉS * JÓ VÉRCUKORSZINT

ÉTVÁGYCSÖKKENTÉS * NASSOLÁSGÁTLÁS * KALÓRIABLOKKOLÁS * SZÉNHIDRÁT- ÉS ZSÍRMEGKÖTÉS * TESTSÚLYCSÖKKENTÉS * ELHÍZÁS MEGELŐZÉS

KALÓRIAKONTROLL * SÚLYCSÖKKENTÉST SEGÍTŐ, FŐÉTKEZÉST KIVÁLTÓ FEHÉRJE ALAPÚ DIÉTÁS TURMIXOK ÉS LEVESEK

ENERGETIZÁLÁS * ESSZENCIÁLIS VITAMINOK

YTE KIVONAT * ÁLLÓKÉPESSÉG * POTENCIA


Az egészséges belsőhöz, szép külső talál!

Anti-aging bőrmegújító, ránc hosszúrág és ránc mélység csökkentő szérum